BIP - Ministerstwo Sportu i Turystyki Zintegrowany System Kwalifikacji w Turystyce - Turystyka -

Turystyka

Zintegrowany System Kwalifikacji w Turystyce

15 stycznia 2016 r. weszła w życie Ustawa z dnia 22 grudnia 2015 r. o Zintegrowanym Systemie Kwalifikacji. Na wprowadzenie Zintegrowanego Systemu Kwalifikacji (ZSK) czekało wiele osób: pracodawcy, związki zawodowe, organizacje branżowe, ale przede wszystkim polscy pracownicy – zarówno ci, którzy pracują w Polsce, jak i ci wyjeżdzający do pracy w krajach Unii Europejskiej.

Rozwiązania, które wprowadza Zintegrowany System Kwalifikacji, to odpowiedź na zmiany zachodzące na rynku pracy i w gospodarce. Jak wskazują doświadczenia innych krajów europejskich, dzięki wprowadzeniu systemu opartego na ramie kwalifikacji wzrośnie liczba osób zainteresowanych formalnym uznawaniem kompetencji i podnoszeniem kwalifikacji, co wpłynie nie tylko na sytuację zawodową ludzi, lecz także na ich poczucie bezpieczeństwa na rynku pracy.

Zintegrowany System Kwalifikacji, to oferta dla tych, którzy chcą się uczyć i rozwijać przez całe życie, a także pokoleń, które dopiero przygotowują się do wejścia na rynek pracy. W zintegrowanym systemie większego znaczenia nabierają konkretne efekty uczenia się, czyli: wiedza, umiejętności i kompetencje jakie posiadamy oraz jak potrafimy je wykorzystać w życiu zawodowym i społecznym. Natomiast, głównym atutem ZSK jest możliwość potwierdzenia kwalifikacji, na które składają się kompetencje pozyskane także poza formalnym systemem edukacji (np. doświadczenie zawodowe, życiowe, zainteresowania własne itp.).

Wszystkie szczegółowe informacje nt. Zintegrowanego Systemu Kwalifikacji znajdują się na stronie internetowej: www.kwalifikacje.gov.pl

 

Kwalifikacje rynkowe funkcjonujące.

Status ten oznacza, że każdy kto zechce nabyć lub potwierdzić posiadanie tej kwalifikacji, bez względu na to gdzie i kiedy pozyskał wymaganą wiedzę, umiejętności i kompetencje społeczne, może zgłosić się do instytucji certyfikującej tę kwalifikację, aby poddać się walidacji i uzyskać stosowny certyfikat porównywalny i uznawany w Unii Europejskiej.

  1. Dla kwalifikacji rynkowej Pilotowanie imprez turystycznych
  2. Dla kwalifikacji rynkowej Przygotowywanie potraw zgodnie z trendami rynkowymi i zasadami zdrowego żywienia
  3. Dla kwalifikacji rynkowej Serwis napojów mieszanych i alkoholi

Wnioski pozytywnie rozpatrzone przez Ministra ds. turystyki, które zostaną włączone do ZSK zgodnie z procedurą

  1. Zarządzanie pracą restauracji – Agencja Promocji Pracy i Reklamy „Wschód” - Grzegorz Górnik
  2. Obsługa w turystyce zdrowotnej – Izba Gospodarcza Krąg Turystyki Zdrowotnej (link załączymy po opublikowaniu obwieszczenia, które jest aktualnie procedowane)

Wnioski aktualnie procedowane:

  1. Planowanie i organizowanie wycieczek górskich – Szkoła Górska - Niepubliczna Placówka Kształcenia Ustawicznego
  2. Asystowanie w przygotowaniu potraw – Fundacja VCC
  3. Pilotowanie imprez typu incentive – SITE Polska
    • plik do pobrania – wniosek [pdf, 210 KB]
  4. Przygotowanie i serwowanie sushi - Agencja Promocji Pracy i Reklamy „Wschód” - Grzegorz Górnik
    • plik do pobrania – wniosek [pdf, 157 KB]
  5. Przygotowanie potraw grill i barbecue – Agencja Promocji Pracy i Reklamy „Wschód” - Grzegorz Górnik
    • plik do pobrania – wniosek [pdf, 156 KB]
  6. Przygotowanie i wypiekanie pizzy - Agencja Promocji Pracy i Reklamy „Wschód” - Grzegorz Górnik
    • plik do pobrania – wniosek [pdf, 195 KB]
  7. Przygotowanie deserów restauracyjnych - Agencja Promocji Pracy i Reklamy „Wschód” - Grzegorz Górnik
    • plik do pobrania – wniosek [pdf, 163 KB]
  8. Obróbka wstępna warzyw i owoców – Stowarzyszenie na Rzecz Pomocy Osobom Niepełnosprawnym „Siedlisko”
  9. Wstępna i cieplna obróbka mięsa i ryb - Stowarzyszenie na Rzecz Pomocy Osobom Niepełnosprawnym „Siedlisko”
  10. Zmywanie naczyń - Stowarzyszenie na Rzecz Pomocy Osobom Niepełnosprawnym „Siedlisko”
  11. Przygotowywanie kuchni do procesu produkcyjnego i asystowanie w procesie produkcyjnym - Stowarzyszenie na Rzecz Pomocy Osobom Niepełnosprawnym „Siedlisko”
  12. Pakowanie posiłków i dostarczanie do odbiorców - Stowarzyszenie na Rzecz Pomocy Osobom Niepełnosprawnym „Siedlisko”

Metadane

Data publikacji : 06.08.2019
Data modyfikacji : 06.08.2019
Podmiot udostępniający informację:
Osoba wytwarzająca/odpowiadająca za informację:
Iwona Szałkowska
Osoba udostępniająca informację:
Paulina Czubak
Osoba modyfikująca informację:
Paulina Czubak
do góry